Text I Kant
Idees principals
Kant inicià aquest fragment exposant que el nostre coneixement s’origina amb l’experiència i ho raona tot basant-se en quin altre mitjà trobaríem d’accionar la capacitat de coneixement a partir d'impressions per posar en marxa el nostre enteniment. Malgrat tot, ell exposa que no vol dir que tot el coneixement procedeixi de l’experiència perquè s'iniciï en aquesta. Per tant pot haver un coneixement semblant, però independent de l’experiència, l'anomenat a priori.
2) Els coneixements purs
3) En aquest fragment de la Crítica de la raó pura, concretament a la Introducció I, Kant afirma que el nostre coneixement s’origina en l’experiència ja que és l’únic mitjà que proporciona les impressions i la sensibilitat necessària per posar en moviment l’enteniment, és a dir, la capacitat de coneixement.
Però tot i així no vol dir que tot el coneixement que comenci en l'experiència hagi de procedir de l’experiència ja que pot ser que la nostra capacitat de coneixement produeixi tot el que rep per ella mateixa. És a dir, pot haver un coneixement que sigui molt semblant i proper a l’experiència però independent d’aquesta i de les impressions generades gràcies a aquesta. És l’anomenat a priori, diferent de l'empíric que és a posteriori.
4) Kant exposa en la Crítica de la raó pura que pot haver un coneixement independent de l’experiència que és l’anomenat a priori, és a dir, al qual no se li afegeix res empíric i això succeeix en les ciències com la lògica i la matemàtica, en els judicis de veritable universalitat, és a dir, els analítics a priori.
A diferència de Hume, que si exposa que el coneixement neix i prové de l’experiència i aquest és l'únic origen del coneixement.
Mill per la seva part creia que el coneixement era a posteriori, s'orientava en l'experiència i en l'associació d'idees i que és absurd parlar d'una realitat en sí, és a dir, del noümen de Kant.