dimecres, 15 d’octubre del 2008

Activitat 6

Definicions tema 1:

-->Saber ordinari: també denominat saber comú. És l’experiència de la vida quotidiana, sap el que però no el perquè

-->Saber científic: buscar l’organització sistemàtica del coneixement ni explicar perquè els fets són d’aquesta manera. Preocupa el perquè.

-->Saber filosòfic: és el conjunt preguntes filosòfiques mitjançant l’experiència i la raó.

-->Ciència: tipus de coneixement que aplica l’experimentació i l’aplicació de les matemàtiques a l’estudi de la realitat.

-->Mètode: manera de pensar o actuar prèviament planificada, ordenada i orientada a la consecució d’un fi.

-->Axioma: principis fonamentals indemostrables dins del sistema axiomaticodeductiu.

-->Mètode hipoteticodeductiu: mètode de les ciències naturals basat en enuciats protocol.laris, lleis i teories. Parteix de una hipòtesis que cal contrastar a partir de l’experiència.

-->Hipòtesi: suposició provisional d’un aspecte que si es verifica es converteix en llei.

-->Llei: són enunciats universals que expresen el comportament o la relació que mantenen uns fènomens concrets d’una manera regular invariable.

-->Inducció incompleta: es recolza en una sèrie de comprovacions individuals que no inclouen la totalitat dels casos possibles. A partir d’aquí s’executa una llei general.

-->Mite: narracions fantàstiques que intenten explicar l’origen i la regularitat dels cosmos recorrent a forces sobre humanes.

-->Mètode empiricoracional: té dues fonts de coneixement el sentit i l’experiència. El sentit ens mostra la pluralitat i la raó s’encarrega d’unificar.

-->Empirisme: separa dues fonts de coneixement( l’experiència i la raó)

-->Idees innates: són aquelles que provenen de la raó(mètode racionalista) i no les hem aprés.

-->Mètode analiticolingüístic: anomenada filosofia de l’anàlisi del llenguatge i aclareix els enuncitats amb un sentit lògic.

-->Joc del llenguatge: tenen una sèrie de regles que són maneres diferents d’utilitzar el llenguatge. Models que describen situacions comunicatives lligades amb diferents formes de vida.

-->Hermenèutica no normativa: és aquella que posa normes a la comprensió.

-->Pretencions de validesa de la parla: són les normes que ha de posseir la comunicació humana segons la hermenèutica normativa( veritat, veracitat, intel.ligibilitat i correcció moral).

-->Ontologia: es basa en el tractat del ésser. Es dins la metafísica

-->Estètica: es dins de la filosofia pràctica que tracta sobre la bellesa.