diumenge, 23 de novembre del 2008

Activitat 11

Allò què és virtual és real?

El realisme es basa en totes aquelles coses que existeixen perquè les podem veure, percebre i per tant captem amb els sentits i gràcies això arribem a conèixer la cosa en si. Si reflexionem sobre la pregunta allò què és virtual és real? Segons els principis o fonaments del realisme jo considero que no ho és, perquè podem veure, tocar i utilitzar suports digitals o virtuals i són aquests els que ens mostren com fer ús d’un altre món desconegut per a nosaltres fins fa poc temps. Però això només implica una utilitat, molt diferent a poder arribar al fin de l’obejcte, la qual cosa és més difícil segons el meu punt de vista, ja que jo penso que les coses virtuals són eïnes de treball que ens són d’utilitat però no reals ja que percem la màquina, eïna o mecanisme que plasma aquest nou món digital o virtual del qual guadim i el tenim a l’abast de gairabé tothom però són aquests els que sí són reals, no la virtualitat. Aquesta només és un fenomen que es representa en aquests aparells i que gràcies això també cal dir-ho podem conèixer fets més enllà de la nostra realitat.

Activitat 10

Doc 9

Quina relació s’estableix en el text entre la veritat i la vida real de les persones?

Crec que la relació entre la veritat i la vida és que la veritat és una propietat de les nostres vides per tant és una adequació a la vida que vivim.

Quan es pot dir, segons el pragmatisme, que una idea és certa?

El pragmatisme creu que una idea o creença es certa o veritat quan és adequada a poder-se contrastar o corrovorar.

Trobes alguna semblança entre les afirmacions que apareixen en el text i el que de manera comuna s’entén per pragmàtic? Quina?

Si, sobretot en l’última línia on es parla de verificació i validació i tornen a inssistir en que són conseqüencies pràctiques de la idea verificada i validada, i que per tant, tenen molt presents els fonaments del pragmatisme de que tot és cert quan és útil.

Pot haver-hi el cas d’idees certes sense conseqüencies pràctiques? Raona la resposta.

Si, perquè poden haver idees pràctiques desde diferents punts de vista i ja no ho han de ser, sinó només han de poder-se comprovar tenin en compte que aquesta qüestió és subjectiva, tot i així jo crec que tot el que pot està escrit en un llibre o una novel.la és cert.

dimecres, 12 de novembre del 2008

Activitat 9

Podem arribar a conèixer?

Poder arribar a conèixer és una de les preguntes que ens planteja la filosofia i des de el meu punt de vista, penso que en el moment en que neixem ja som subjectes i tenim l'oportunitat de conèixer a altres objectes que ens envolten, però hem de tenir en compte que aquest és un tipus de coneixement al qual no hi estem acostumats. Per a nosaltres la paraula conèixer fa referència a arribar fins al fons de l'objecte, per tant, saber tot sobre ell. A l'hora de reflexionar sobre aquest hem de tenir en compte que no només hi ha coneixement si arribem al fi d'un objecte, si més no, pot ser fins i tot al contrari.
Per això hem de ser conscients que cada petita acció que realitzem sense adonar-nos estem coneixent, encara que sigui d'una manera inconscient.
Finalment acabo reiterant que per mi si es pot arribar a conèixer perquè tot el que ens envolta és coneixement que sense pensar adquirim a cada instant.

dimarts, 11 de novembre del 2008

Activitat 8

Doc 5

Veritat i perspectiva

Idees principals
Depén de la situació on tu et trobis la teva manera de veure les coses canvia, per tant, segons la perspectiva que tinguis podries arribar a una part de la veritat. Cap de les dos perspectivas és la veritat, ja que faltaria una tercera que la proporcionés.

Títol: Les veritats s’aconseguiexen amb diferents perspectivas

3)Desenvolupa:
Aquest fragment del llibre el tema de nuestro tiempo de l’autor Ortega y Gasset ens presenta un exemple com podem comprovar a les primeres i segones línes que diu que dos homes miren el mateix paisatge, des de dos punts de vista diferents i no veuen el mateix, per tant, diu el que cada home veu ho considera la seva veritat, però aquesta no arriba a ser veritat absoluta perquè ha estat mirada des de dos punts o perspectivas diferents i per aquest motiu sempre faltarà quelcom en la veritat. Es necesita una altre perspectiva que pugui ajuntar les dos veritats i treure’n una. Cal tenir en compte que aquesta perspectiva que fa la nostra veritat confusa és un dels components de la realitat i sense el punt de vista de cada persona, individu… no hi existiria la conquista d’aquesta veritat.
En conclusió l’aportació de cadascun ajuda a crear allò que necessitem i és important.

4) Aquest text pertany al perspectivisme que es basa en que si es pot arribar al coneixement de la realitat però conjugant diferents perspectivas i si juntem totes tenim la veritat. Aquesta es diferència del dogmatisme ja que es basa en la posició dels que estan segurs de conèixer, per tant, arriban a la veritat absoluta o una altra teoria tot contraria com és l’escepticisme que manté que no es pot arribar a la veritat i per tant, creu que és impossible obtenir coneixements fiables.